פגישתו של ראש הממשלה עם יו"ר מועצת הריבונות של סודן, עבדול-פאתח אל בורהאן, היא רגע מכונן ביחסים בין המדינות, אך גם תוצאה משינויים דרסטיים אותם עברה המדינה האפריקנית בשנה החולפת ושל שינוי עמוק של הסדרי השלטון ובתפיסת העולם של הממשל.
באפריל בשנה שעברה הודח מתפקידו עומאר אל באשיר, הרודן ששלט במדינה משנת 1989, אשר הנהיג במדינה שלטון אלים מושחת שדיכא את בני המיעוטים הלא ערביים במדינה וכפה על האוכלוסיה פרשנות קיצונית של האסלאם. אל באשיר ניהל מלחמת חורמה נגד המורדים בחבל דארפור המערבי, ונגד המיעוט הנוצרי בדרום סודן. בשל האכזריות של התנהלותו, הפך באשיר בשנת 2009 למנהיג המכהן הראשון שהואשם בבית המשפט הבינלאומי בהאג ברצח עם ופשעים נגד האנושות.
רה"מ נתניהו נפגש עם נשיא אוגנדה // צילום: לע"מ
אל באשיר נודע גם כתומך בארגוני טרור שונים ואף סיפק מסתור למנהיג אל קאעידה, אוסמה בן לאדן, בשנות התשעים. סודאן של אל באשיר הפכה להיות בעלת ברית של איראן והעמידה לרשות אנשי משמרות המהפכה את נמל פורט סודן ומתקנים לייצור נשק, שאותם שלחו לארגוני הטרור בעזה. בשנת 2012 תקפה ישראל, על פי מקורות זרים, את מפעל "ירמוך" שייצר נשק עבור ארגון חמאס בסודן. המתקן הושמד כליל.
סופו של משטרו של באשיר החל להפציע בחודש דצמבר 2018 מחאה ספורדית החלה בערים שונות בסודן. ניסיונות הדיכוי האכזרי של ההפגנות כשל פעם אחר פעם והן הפכו לתנועת מחאה ששיתקה בהדרגה את המדינה. בחודש אפריל של שנת 2019 הודח אל באשיר בהפיכה צבאית, ומועצה צבאית מיוחדת תפסה את מקומו.
מנהיגי המחאה, ששאפו להפוך את סודן לדמוקרטיה אזרחית, סירבו לקבל את שלטונה של המועצה הצבאית וההפגנות נמשכו ואף גדלו. בחודש יוני בוצע טבח חסר תקדים במפגינים על ידי אנשי הצבא בבירה חרטום, אשר הותיר את ראשי הצבא המומים ולבסוף הוביל אותם למשא ונתן עם המוחים ולקבלת פשרות בהסדרי השלטון. בחודש יולי נחתם הסכם בין המועצה הצבאית וארגוני המחאה שאיפשר ניסוח חוקה חדשה - תוכנית בת שלוש שנים למעבר לשלטון אזרחי ודמוקרטיה.
בחודש אוגוסט של השנה שעברה החלה המועצה הצבאית להעביר סמכויות לידי גופים אזרחיים. על פי המוסכם, במקום מוסד נשיאות הוקמה "המועצה הריבונית" שבראשותה הועמד ראש המועצה הצבאית לשעבר, עבדול פאתח אל בורהאן. לתפקיד ראש הממשלה מונה אזרח, הכלכלן עבדאללה למדור שהרכיב ממשלה אזרחית למדינה.
לאחר המהפכה השלטונית החלה סודן לבחון מחדש את יחסי החוץ שלה. בחודש אוגוסט הסירה ארה"ב את הסנקציות מעל המדינה, והחלו מגעים לכינון יחסים בין המדינות. בחודש דצמבר הודיע מזכיר המדינה האמריקני פומפיאו, כי ארצות הברית וסודן יחדשו את קשריהן הדיפלומטיים ויחליפו שגרירים. סודאן החלה להתנער מהשפעתה של איראן ודיווחים לא רשמיים טענו כי מנהיגיה החדשים מחפשים גם דרך להתקרב לישראל.
קשה לחזות לאן גלי ההיסטוריה יכוונו את סודן והאם יצליח השלטון השברירי במדינה לצלוח את האתגרים ולהבשיל לכדי דמוקרטיה, אך הפגישה בין נתניהו לאל בורהאן מותירה מקום לאופטימיות.
2020-02-03 17:26:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiLGh0dHBzOi8vd3d3LmlzcmFlbGhheW9tLmNvLmlsL2FydGljbGUvNzMwMzY10gEA?oc=5
Bagikan Berita Ini
0 Response to "מציר הרשע לזרועותיו של טראמפ: המהפך של סודאן - ישראל היום"
Post a Comment